Иран обяви ново отстъпление от ангажиментите си по ядреното споразумение

Третата стъпка на Иран в своята стратегия за постепенно намаляване на ангажиментите си към Общия съвместен план за действие (JCPOA) заради нарушаване на условията на споразумението от страна на Европа, ще включва разработването на центрофуги за обогатяване на уран , каза в сряда иранският президент Хасан Рохани.


"Ще предприемем всички необходими мерки за защита правата и интересите на иранската нация", каза Рохани, който подробно разказа, че разработването на центрофуги ще започне този петък.


Съгласно споразумението от 2015 г. на Иран беше разрешено да съхранява ограничени количества центрофуги от първо поколение в две ядрени централи.


„От петък ще станем свидетели на изследванията и развитието на различни видове центрофуги и нови центрофуги, а също и на всичко необходимо, за да се обогатява уран по ускорен начин", казва Рохани, подчертавайки, че „всички ограничения в нашите изследвания и развитието ще се вдигнат в петък. "


Същият ден иранският президент обясни на среща с кабинета си, че не вярва, че ще постигнат споразумение с Европа по отношение на ядрения пакт през следващите дни, така че той ще направи нова стъпка, третата, в плана си да намали ангажиментите.


В същото време Рохани поясни, че ако в Иран в миналото е имал 20 проблема на несъгласие с европейците, днес има три проблема. "Повечето от тях са разрешени, но не сме постигнали окончателно споразумение", добави той.


Също така президентът на персийската страна заяви, че третата стъпка „ще бъде най-важна и ще има изключителни ефекти". От друга страна, той каза, че Техеран дава на Европа "още два месеца за преговори, споразумения и връщане към поетите ангажименти".


От своя страна САЩ разшириха тази сряда списъка на санкциите срещу Иран, насочени срещу голяма транспортна мрежа, която уж ще бъде оглавена от органите на Ислямската революционна гвардия.


След като САЩ се оттеглиха едностранно от споразумението от 2015 г., Техеран призова Европейския съюз да предостави облекчение от обширните санкции, наложени от Вашингтон. Иранските власти многократно са предупреждавали, че постепенно ще намалят ангажиментите си по споразумението, ако това не се случи.


В началото на юли Иран активира първата фаза на тази стратегия, като прекрати продажбата на обогатен уран и излишъка на тежка вода, както е предвидено от JCPOA. Втората фаза - обогатяване на уран до повече от 3,6%, нивото, установено от споразумението, беше проведена малко след това.


По-рано Франция предложи да отпусне на Иран 15 милиарда долара кредитни линии, ако Техеран се върне да изпълнява изцяло JCPOA. Мярката ще помогне на Иран да облекчи санкциите на САЩ, насочени срещу нейния петролен и финансов сектор.


От своя страна заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи потвърди, че страната ще се върне към споразумението, ако ЕС продължи да купува нефт от Иран или предостави предложената от Париж кредитна линия в рамките на четири месеца.

Станете почитател на Класа