Големите вериги в САЩ ограничават продажбата и носенето на оръжие и искат повече контрол

Walmart, най-голямата търговска верига в САЩ, обяви във вторник, че ще спре да продава боеприпаси за оръжия и пушки с къси цеви във всичките си магазини в страната, след вълната от смъртоносни престрелки в САЩ през това лято, включително две в помещения на компанията.


Освен това Walmart ще отмени продажбата на късо оръжие в Аляска, единственият щат, където все още го продава, като ще продължи да продава само пушки за лов.


Освен това Walmart и веригата супермаркети Kroger помолиха клиентите да не носят открито оръжие в магазините им, дори ако това е разрешено от закона. Те също така призовават правителството да ограничи достъпа до оръжия и да изисква най-строги проверки за закупуването им.


„Като компания изпитахме две ужасни действия за една седмица и никога няма да бъдем същите", каза изпълнителният директор на Walmart, Дъг Макмилън в писмо до служителите, като добави „Статуквото е неприемливо".
"Призоваваме лидерите на нашата нация да засилят проверките на миналото и да изтеглят оръжията на онези, за които е установено, че представляват непосредствена опасност", заяви той.


В същата посока вицепрезидентът по корпоративните въпроси на Крогер Джесика Аделман изтъкна „нарастващия хор на американците, за които статуквото вече не е удобно и които се застъпват за конкретни и здрави реформи относно оръжията".


На 3 август 22 души загубиха живота си, а 26 бяха ранени при масова стрелба, в магазин Walmart в Ел Пасо (Тексас). По-малко от 24 часа по-късно се случи поредното клане в град Дейтън, Охайо, което остави девет мъртви и десетки ранени. Няколко дни по-рано двама служители на Walmart бяха убити от друг работник в магазин в Мисисипи.


Съобщението идва след поредната масова стрелба миналата събота в градовете Одеса и Мидланд, също в Тексас, в която седем души загинаха, а 22 бяха ранени.

Станете почитател на Класа