Пентагонът деблокира 3.6 милиарда долара за стената на Тръмп

Американският министър на отбраната Марк Еспер се съгласи във вторник да освободи 3.6 милиарда долара от бюджета на Пентагона за финансиране на граничната стена с Мексико, съобщи The Washington Post.


„Ресурсите идват от средствата, предназначени за 127 военно-строителни проекта, които Конгресът вече финансира през последните години, за да подкрепи американските сили, разположени на мексиканската граница в рамките на националната спешна ситуация, която Доналд Тръмп обяви в средата на февруари" - каза Еспер.


Пентагонът отказа да публикува списъка със 127-те проекта, но според американския вестник, говорителят Джонатан Рат Хофман е заявил, че ще бъде на разположение тази седмица, след като Министерството на отбраната приключи с уведомяването на законодателите, чиито области ще бъдат засегнати и посолствата на страните, в които ще се осъществят някои от проектите.


По време на информационна сесия, висши служители на Пентагона казаха на Washington Post, че тези 3,6 милиарда ще финансират 281 километра от стената на мексиканската граница и ще помогнат за намаляване на нуждата от разположени в района американски войски.


Решението на Пентагона идва, след като Тръмп обяви национална спешна ситуация за гранична сигурност, което му позволява да насочва средства, предварително разрешени от Конгреса.


Лидерът на демократичното малцинство в Сената, Чък Шумер, разкритикува мярката. "Президентът се опитва да узурпира изключителните правомощия на Конгреса и да открадне жизненоважни средства", каза сенаторът според The Hill.


Тръмп одобри през февруари 8 милиарда долара да бъдат пренасочени със средства от различни области на правителството за изграждане на стената, след като Конгресът одобри за целта само 1,3 милиарда.


Изграждането на стената бе едно от основните обещания на Тръмп, които той спазва преди изборите през 2020 г.

Станете почитател на Класа