BMW представи най-черния автомобил в света, който поглъща светлина

Немската автомобилна марка BMW представи в сряда най-новия си модел кросоувър X6 от трето поколение в необичаен цвят, който несъмнено ще остави феновете си шашнати.


Това е новата най-черна боя в света, vantablack, която кара човешкото око да възприема триизмерен обект като равнинен, придавайки му нереален вид, сякаш гледа в черна дупка.


Vantablack, съкращение за „Вертикално подравнена нанотръбна решетка", първоначално е разработена от Surrey NanoSystems за аерокосмически приложения, като високо чувствителни камери, които изискват минимални светлинни смущения при откриване на далечни звезди, съобщава списание Automobile. Съставен от въглеродни нанотръбички, 5000 пъти по-тънки от човешки косъм, vantablack абсорбира почти 99% от светлината и отразява почти нула, така че предметите, боядисани с нея, се възприемат като двуизмерни.


Според докладите през 2017 г. изцяло черната боя навлезе в свободния пазар и художници, архитекти и дизайнери започнаха да я използват в своите проекти. Сега за първи път тя е приложена на автомобил и през септември BMW X6 Vantablack ще се появи пред посетителите на автомобилното изложение във Франкфурт (Германия).


За съжаление, разработчиците признават, че Vantablack все още не е подходящ за промишлена употреба, тъй като боята не е достатъчно устойчива на механични натоварвания. Така например може да се наруши след измиване. Специалистите на Surrey NanoSystems обаче работят за решаването на този проблем.

Станете почитател на Класа