Правосъдието в Колумбия разпореди залавянето на дисидентите от FARC, които отново вземат оръжия

Специалната юрисдикция за мир (JEP) разпореди залавянето на дисидентите от Общата революционна алтернативна сила (FARC), които в четвъртък обявиха завръщането си към въоръжената борба.

 

"На Иван Лучано Маркес Марин, Хенри Кастеланос Гарсон, Хосе Висенте Лесмес и Жозе Мануел Сиера Сабогал е отменено спирането на заповедите за арест и условните свободи, които те получиха след подписването на мирното споразумение", обяви JEP в изявление.


Наредено е и залавянето на бившия партизански лидер Сексис Паукиас Ернанде Соларте, известен като "Хесус Сантрих", който остава беглец от правосъдието и който изглежда придружава Иван Маркес във видеото, публикувано в четвъртък.


В съобщение, адресирано до нацията в четвъртък следобед, президентът на Колумбия Иван Дуке информира, че е поискал от президента на Специалната юрисдикция за мир Патриция Линарес експулсиране на основните дисиденти от FARC.


В изявление до медиите, предлагано тази сутрин, Линарес обяви, че връщането към оръжия на всяко лице, води до „загуба на всички получени предимства на системата, включително неговото експулсиране".


"Грешното решение на група хора, предали ангажимента си, не може да е достатъчно, за да укроти копнежа и волята на всички колумбийци да се обединят", заяви тя.


„Мирната юрисдикция" обхваща 11 986 души, независимо дали бивши бойци, държавни агенти или цивилни, които са участвали пряко или косвено по време на въоръжения конфликт в Колумбия.


"Не можем да разочароваме доверието на жертвите, на колумбийското общество, на международната общност и на договорилите се страни, които чрез обединяване на усилията за мир на Колумбия създадоха истинска и жизнеспособна алтернатива за нашата страна", заяви Линарес.


Дисидентът и беглецът от правосъдието Иван Маркес съобщи в четвъртък, че част от бившите бойци, демобилизирани по мирното споразумение, са се прегрупирали, за да вземат оръжие и да продължат "партизанската борба".


"Ще се стремим да координираме усилията с партизаните от ELN и с онези другари, които не са сгънали знамената си", каза Маркес във видео, излъчвано в Интернет.

Станете почитател на Класа