Потъва „Титаникът“ на световната икономика

Анализаторът Макс Кайзер припомни, че по време на Голямата депресия са започнали политиките „за обедняване на съседа", когато страните се опитваха да обезценяват валутите си по отношение на златото все повече и по-бързо, опитвайки се да причинят обедняване на другите. Той казва, че същото се случва и сега.


В тази връзка той подчерта, че икономистът Алън Грийнспан заяви, че американските доларови и държавни облигации могат да достигнат отрицателни стойности, което „би унищожило долара като валута на световния резерв".


"Европейските политики в полза на отрицателните стойности биха имали точно ефекта на обедняването на съседа и мисля, че на това Тръмп отговаря, когато вижда, че те могат да намалят лихвите до негативни стойности", подчертава той.


"Използвайки аналогията с "Титаник", хората, които все още са на върха, смятат, че той няма да потъне, че всичко е прекрасно и че всичко върви добре, защото все още не са мокри", добавя Макс.


Приемайки аналогията на „Титаник" с икономиката, Макс казва, че „се намираме с отрицателни лихви и потъваща икономика". Както той обяснява, хората, които са на кърмата, която вече се навежда, „са тези, които купуват облигации с отрицателна доходност". "Те имат чувството, че стойността на инвестицията им се увеличава, докато "Титаник", който представлява икономиката на страната, потъва неумолимо към океанското дъно", обяснява анализаторът.


От своя страна Макс посочва, че 94% от облигациите с положителни лихви са тези от Министерството на финансите на САЩ. „Мисля, че САЩ ще достигнат отрицателни лихви и това ще бъде в точния момент, когато световната икономика потъне директно на дъното на океана", казва той.


Според него това "ще бъде моментът, в който стойността на златото и биткойните ще се изстрелят напълно".


Но има други анализатори, според които от гледна точка на Федералния резерв отрицателните лихвени проценти не са приоритет.

Станете почитател на Класа