Гуверньор на Банката на Англия: Доларът е твърде доминиращ и може да бъде заменен с цифрова валута

Управителят на Банката на Англия Марк Карни заяви, че глобалната зависимост от щатския долар като резервна валута е твърде рискована, така че трябва да се замени с нова цифрова валута.


"В многополюсен свят е необходима многополярна валута", каза Карни пред CNBC по време на годишната конференция на Федералния резерв в американския град Джаксън Хоул.


По време на речта си като част от събитието Карни каза, че доларът е достигнал прекомерно ниво на доминиране, което е довело до 10 години ниска инфлация и много ниски лихви, казва The Guardian. В този смисъл той сравнява настоящата ситуация с края на стерлингите на международните парични пазари преди 100 години.


Нова дигитална валута, подкрепена от голяма група нации, ще отключи доларовите средства, които правителствата в момента натрупват като застрахователна полица във времена на несигурност, каза банкерът, според Карни.


Правителствата съхраняват долари, за да се застраховат от постоянните промени в американската икономика, което води до значително увеличение на цената на заемите. Дигиталната валута "може да ограничи доминиращото влияние на щатския долар в световната търговия", заяви британският финансист.


"Ако делът на търговията, таксувана в цифрова валута се увеличи, смущенията в Съединените щати биха имали по-малко мощни вторични ефекти чрез валутния обмен и търговията ще бъде по-малко синхронизирана между страните", каза Карни.

Станете почитател на Класа