Френски кметове даряват вино на Тръмп, за да избегнат митата

Кметовете на френските градове Бордо и Либурн, които се намират в известния винен регион на Нова Аквитания, заявиха, че ще подарят бутилка престижно червено вино на президента на САЩ Доналд Тръмп, за да го убедят да не налага мита на тази индустрия.


Според портала France Bleu Gironde, те са планирали да доставят бутилката на президента по време на срещата на върха на Г7, която се провежда тези дни във френския град Биариц. Преди да замине за Франция, Тръмп отново предупреди, че ще обложи виното на Франция с мито, ако европейската страна приложи данъка, насочен срещу големите американски технологични компании, който френският сенат одобри на 11 юли.


Кметът на Бордо, Никола Флориан, обяви предложението си в Twitter със снимката на бутилка от 2000 г. Saint-Émilion Château-Figeac 2000. Цената на една бутилка от тази година е около 250 долара.


"Жест да привлечем вниманието на Доналд Тръмп към Нова Аквитания на срещата на върха на Г7. Предлагаме ви тази бутилка, която представя отличното качество на нашата земя и се надяваме да проявите благоразположение и умереност в контекста на вашите планове за повишаване на митата за френски вина ", написа политикът.


От своя страна и кметът на общината в Либурн, Бюсон Филип, направи подобно изявление. Ръководителите на администрациите бяха заедно в Квебек (Канада) на откриването на фестивал на виното.

Станете почитател на Класа