Разследват първата жалба за престъпление, извършено в космоса

Американските власти разследват дали астронавт на борда на Международната космическа станция (МКС) е получил неправилен достъп до банковата сметка на бившата си съпруга. Случаят може да бъде първото обвинение за престъпни действия от космоса, съобщи The New York Times.


Като част от процеса на развод, Съмър Уордън обвини астронавтката Анн Маклейн в достъп до банковите й сметки, докато се подготвя шест месеца в МКС да стане част от първата женска космическа разходка на НАСА. Макклейн призна факта, но твърди, че е преглеждала само финансите на семейството, въпреки че вече са били разделени.


"Ужасно е, че стигнах дотук. Знаех, че не е наред", каза Уордън. От своя страна Ръсти Хардин, адвокатът на астронавтката, казва, че клиентката му „категорично отрича да е направил нещо неподходящо" и че тя напълно сътрудничи.


Защитата отбелязва, че обвиняемата просто е искала да се увери, че има достатъчно средства, за да се грижи за детето, което отглеждат заедно, но това е биологичният син на Съмър, бивша разузнавачка от ВВС на САЩ.


Очевидно проблемите на двойката са възникнали, когато Макклейн е поискала да получи споделени майчински права върху детето, но съпругата му не го е позволила.


През 2018 г., след четири години брак, тя подаде молба за развод, след като астронавтката я обвини в агресия, обвинения които Уордън отрича. Освен това счита, че жалбата е част от стратегия за получаване на родителски права над детето. Впоследствие делото бе прекратено, но сега вътрешните спорове продължават.


Ан Макклейн щеше да бъде част от историческа космическа разходка за жени с Кристина Кох, но дни преди мисията агенцията прекрати участието й, обяснявайки, че няма достатъчно костюми за двете жени.


НАСА поясни, че решението не е повлияно от обвинението. „Това, че се намира в космоса, не означава, че тя не е подчинена на закона", казва Марк Сундал, директор на Глобалния център за космическо право в Кливландския държавен университет.

Станете почитател на Класа