Убиецът от Ел Пасо като представител на нова идеология

Патрик Крузиус, убиецът от Ел Пасо (Тексас), не е психично болен човек, а представител на нова неофашистка идеология, която се оформя в САЩ и света Не само мексиканците и „испанците", но цялото човечество е изложено на риск.

 

Младият Крузиус, едва 21-годишен, безспорно е чудовище. Неговите идеи за етническо прочистване и предполагаемото съществуване на „испанска инвазия в Съединените щати" са отвратителни и неприемливи.


Би било сериозна грешка да се третира този инцидент, като изолиран случай, извършен от един „луд", повлиян от думите на Доналд Тръмп, с лесен достъп до оръжия с висока мощ.


Основният проблем не е психичното здраве, или речта на американския президент, или оръжейният пазар, а напредъкът на нова идеология на расово унищожение и гражданска война, която ще нарасне през следващите няколко години.


„Манифестът", който Крузиус публикува преди нападението си, е отвратителен, но също така и напълно съгласуван и ясен.


Може би най-смразяващият раздел на писанието е, когато убиецът поставя под въпрос „лицемерието на своите съграждани, които подкрепят имперските войни на Вашингтон в други страни, но критикуват воденето на още по-важната война вътре в собствената му страна"..


Крузиус казва, че вътрешната заплаха от "испаноговорящите" и други цветнокожи хора е много по-голяма от външната заплаха от вражеските страни.


Той оправдава действията си въз основа на локалното приложение на логиката на имперската война.


Пазете се! Този подход на Крузиус бе именно идеологическата стратегия на Адолф Хитлер и нацистите. Изправени пред маргинализацията на Германия в колониалния състав в края на XIX век и поражението на тази страна в Първата световна война, германците пренесоха логиката на имперската и расова война към собствения си народ и съседните страни.


Днес с краха на световното господство в САЩ и загубата на хегемония срещу Китай, Русия, Европа и Латинска Америка, навлизаме в много подобен етап в историята.


Отчаянието на ранената империя я кара да приложи същите инструменти, които използва, за атака на външните си врагове, за да унищожи вътрешните си врагове: в случая и за начало Мексико и мексиканците.

 

Така че Доналд Тръмп не е причината, а ефектът от много по-дълбок исторически процес.


Просто отричането на расизма му или призоваването му да го победим на урните на следващите президентски избори не е достатъчно. Също така е спешно да се разработят нови стратегии и съюзи в полза на хуманитарната кауза и социалната справедливост на глобално ниво.

 

Започвайте работа!

Станете почитател на Класа