След 5000 нощи, учените не намират връзка между кафето и качеството на съня

Американските учени предполагат, че пиенето на кафе или чай преди лягане не влияе върху качеството на съня, за разлика от консумацията на алкохол и никотин. Резултатите от изследването на университета във Флорида Атлантик и Медицинското училище в Харвард бяха публикувани к в списанието Sleep.


Изследването включва 785 души за 5164 дни и нощи, период, в който е регистрирано количеството кофеин, алкохол и никотин, което се консумира от всеки, в рамките на 4 часа преди лягане за средно 6 нощувки.


Записите са получени чрез сензор на китката, който измерва три параметъра: продължителността на съня, неговата ефективност и колко бързо се събужда изследваният след заспиване.


И никотинът, и алкохолът действат като отрицателни агенти при изследваните индивиди. И в двата случая проблеми с по-ниска ефективност на съня са открити всяка вечер, но само никотинът бе свързан със случайни събуждания или будни периоди след сън.


Междувременно кофеинът се оказа, че не е свързан с нито един от оценяваните параметри. Изследователите обаче предупреждават, че дозировката на кофеина и отделните вариации в чувствителността и поносимостта към него не могат да бъдат измерени и могат да играят важна роля във връзката между неговата консумация и съня.


„Това проучване представлява едно от най-големите изследвания на нощната свързаност на консумация на алкохол, кофеин и никотин, като резултатите от съня се измерват обективно", казва д-р Кристин Спадола, един от авторите на изследването.


Учените добавиха, че откритията са "изненада" за екипа, но са приведени в съответствие с предишни доказателства за ефекта на кофеина върху съня. Освен това се повтаря, че никотинът е веществото, най-свързано с безсънието, което води до намаляване на съня с приблизително 42 минути.

Станете почитател на Класа