„Да роботизираме икономиката без угризения, давайки пари на хората“

Анализаторът Макс Кайзер цитира доклади, които заявяват, че напоследък се е увеличил броят на съкращенията сред „адвокатите на престъпниците с бели якички от елита, заради слабото преследване на този вид престъпления". Според него, " Министерството на правосъдието на САЩ не преследва престъпници с бели яки, като гангстерите банкери, така че няма нужда и от адвокати, които да ги защитават."


"Невероятно е да не ги преследват, особено ако вземем предвид нивото на извършените престъпления", каза Макс. Той припомни и думите на Ерик Холдър, генерален прокурор на САЩ по време на администрацията на Обама, който тогава заяви, че неговият отдел не преследва престъпленията, извършени на Уолстрийт, което също е част от тези престъпления.


По друга широко обсъждана тема - за предложението на Андрю Ян, кандидат от демократите за президентските избори през 2020 г. в САЩ, за изплащането на универсален основен доход от 1000 долара на месец на всеки гражданин на САЩ над 18 години, в отговор на замяната на хора с роботи на работните места, той смята, че това е "гадна идея".


„Когато връзката между работа и производителност започне да се разрушава, системата се поврежда отвътре", преценява той. За него „любопитното е, че най-силните защитници на това предложение са олигарсите от Силиконовата долина, което означава, че със сигурност ще им помогне да станат по-богати още повече".


„Универсалният основен доход не решава основната причина за тези големи икономически неравенства, но това е един вид аналгетик, който се прилага на бедните, които не могат да си намерят работа. Това е начин за роботизиране на икономиката, но без угризения на съвестта , защото даваш пари на хората ", добави той.

Станете почитател на Класа