Пуснаха първата „атомна“ водка с произход от Чернобил

Сътрудничеството на наука и бизнес между Обединеното кралство и Украйна даде необичаен плод: нова марка водка, която се възползва от имиджа и специалните условия на района около зловещата атомна електроцентрала в Чернобил. Промоутърите са патентовали продукта под марката Atomik и поддържат, че той е много безопасен от гледна точка на радионуклеидите.


Една от двете основни съставки на напитката е водата от кладенците в Чернобил, която има „химичен състав, подобен на подземните води на региона Шампан във Франция", се казва в изявление на Украинската държавна агенция за администриране на изключителната зона. Другата съставка е алкохол, дестилиран от зърнени култури, отглеждани в близост до мястото на най-голямата ядрена авария в историята.


Преди да пусне марката, в продължение на три години е проведено експериментално проучване на миграцията на радионукелиди между почвата на Чернобил и селскостопанските култури в района. Събраните проби показаха лек излишък на стронций-90, но излъчената радиация се счита за приемлива: 20 бекерела на килограм. Освен това технологията за дестилация не позволява този елемент да достигне до алкохола.


Според създателите му, в крайната напитка може да се открие само минимално присъствие на въглерод-14, но това не надвишава обичайните нива на изотопа във „всяка друга алкохолна напитка". Научните оценки са резултат от съвместна работа на специалисти от Хидрометеорологичния институт на Украйна, университетите в Саутхемптън и Портсмут, а също и на независима британска лаборатория.


По време на представянето на водката Atomik в Лондон, професор Джим Смит от Портсмут каза, че те планират "отглеждането на зърнени култури в индустриален мащаб в изключителната зона, тъй като там има резерват за диви животни". От друга страна, инициативата обмисля да обработва полета, разположени в зоната за задължителна евакуация, където нивата на замърсяване са много по-ниски и където населението вече се е завърнало.


Както той обяснява, идеята е "производство на продукт с висока стойност с цел подпомагане на икономическото развитие на тези територии".


С тази инициатива учените „разтърсиха света с уникално постижение и демонстрираха, че невъзможното става възможно", оценява Виталий Петрук, ръководител на гореспоменатата украинска агенция. Той също така подчерта, че „чистият продукт, устойчив на радиация, има традиционен вкус". Зад този аромат стоят "оригиналните методи на украинската дестилация и ароматът на зърното, който обикновено се наблюдава в напитките, производство на тази страна".

Станете почитател на Класа