Един загинал и десетки ранени при неуспешна операция да арестуват бивш президент на Киргизстан

Един човек е загинал, а над 40 са ранени в сряда по време на неуспешна операция на киргизските специални сили за арест на бившия президент Алмазбек Атамбаев. Бившият президент е заподозрян в корупция, в подпомагане на незаконното преобразуване на земя, в освобождаването на опасен престъпник от затвора, в незаконната доставка на въглища към ТЕЦ на столицата на страната, както и в незаконно придобиване на земя близо до Бишкек, за изграждането на къща.


Специалните сили щурмуваха резиденцията на Атамбаев в Кой-Таш, на 20 километра от столицата на страната, и се сблъскаха със съпротива от стотици привърженици на експрезидента, които бяха вече там.


В резултат на сблъсъците офицер от специалните части почина от огнестрелна рана, докато 43 души, включително местен журналист, бяха ранени.


Междувременно съветникът на Атамбаев, Фарид Ниязов, отрече информацията за предполагаемия арест на бившия президент, като уточни, че той все още е в къщи.


По-късно самият Атамбаев направи изявление, като помоли силите за сигурност „да не стрелят по неговите хора" и показа, че желае да даде показания, както изискват служителите на реда.


От своя страна Киргизският комитет за държавна сигурност настоява, че агентите са използвали само гумени куршуми, а бойните патрони са изстреляни от къщата.


На 27 юни Киргизският парламент гласува за лишаване от имунитет и статута на бившия президент на Атамбаев, който управлява страната между 2011 и 2017 г., , което отвори вратата за преследването му по наказателни обвинения. Защитата му смята, че това решение противоречи на националната конституция.


От своя страна бившият президент се счита за жертва на политическо преследване от сегашното правителство и нарича "глупост" всички обвинения срещу него.

Станете почитател на Класа