Възможните последици от новите американски санкции срещу Венецуела

След подписването на заповед за замразяване на всички активи на венецуелската държава в САЩ, анализаторите са съгласни, че въздействието на тази нова мярка е в световен мащаб.


"Не можем да продължим да правим анализ, без да видим какво се случва в света", казва Хуан Карлос Валдес, експерт в областта на данъчното право.


Според него „ангажиментът на САЩ да завземе Венецуела се дължи на факта, че в районите, където се водят борби за икономически, финансови, военни и енергийни хегемонии, южноамериканската страна би могла да претендира за последната, тъй като има най-големите запаси на суров нефт в света".


Според Валдес, Белият дом няма реален интерес да има евентуално правителство, председателствано от венецуелската опозиция, въпреки признаването на Хуан Гуайдо за "президент на власт" на 23 януари. „Те се интересуват от вътрешен конфликт, чрез който да завземат енергията без проблеми, както правят в Либия", добавя той.


От своя страна международникът Жан-Пол Мерц смята, че действията срещу латиноамериканската държава, „в опита открито да се смени правителството, показаха че, макар и мощни, едностранните инициативи на САЩ се сблъскват с все повече трудности за изпълнение, поради отношенията между страните с все по-голяма независимост от финансовото господство на Вашингтон".


Валдес припомня, че руският и китайският блок изместват хегемонията на САЩ, което би обяснило "ангажимента на САЩ с Венецуела, за да не се наклони енергийният баланс по друг начин."


И двамата специалисти подчертават съпротивата на венецуелците срещу икономическа и финансова блокада, която се стеснява много повече през последните години, като пречи на държавата да прави нормални покупки на храна, лекарства и основни консумативи.


По този повод, както твърдят дори венецуелската опозиция и висшите американски говорители, "санкциите не са насочени срещу народа, икономиката или петролната зона, а срещу правителството на президента Николас Мадуро".


Тези действия, според Мерц, са балансирани от международна медийна стратегия, която "се опитва да засили лидерството на опозицията" и да скрие наказателните действия, които "самите те насърчавали, без да се замислят за последствията върху населението".


В краткосрочен план, обяснява университетският професор, тези наказателни мерки на САЩ. срещу Венецуела пряко засягат изпращането на парични преводи, положението на мигрантите, присъствието на венецуелския дипломатически персонал в организации като Организацията на обединените нации (ООН) и поддържането на активи на всеки гражданин на тази държава в американски банки.


Като се има предвид тази ситуация, експертът намеква за необходимостта от Каракас да засили политиката на отваряне към нови пазари - която се насърчава от няколко години - като Индия, Турция, Иран, Русия и Китай.


На въпроса как да избегне по-нататъшни агресии, той счита, че страната му трябва да изостави обхвата на влиянието на САЩ. „Те няма да спрат да ни атакуват, за да постигнат целта си", като повтори, че Венецуела разполага с „всички ресурси, необходими, за да бъде привлекателна дестинация" за инвестиции.

Станете почитател на Класа