Краят на неолиберализма и глобализацията и началото на дедоларизацията

В телевизионно предаване, анализаторът Макс Кайзер разгледа причините за златния бум и доколко той има общо с хаоса, който централните банки създадоха и за най-задлъжнелите американски компании. Макс интервюира Майкъл Пенто от PentoPort.com за 14-трилионния държавен дълг с отрицателни резултати, за пазара на злато и за информацията, че JP Morgan, съветват своите богати клиенти, като препоръчват да продават доларите си и да купуват злато.


Макс Кайзер смята, че настоящата тенденция на повишаване на цената на златото се дължи на "хаоса", причинен от централните банки с хиперинфлацията на 14 трилиона долара глобален държавен дълг, който в момента съществува с отрицателна лихва.


След финансовата криза през 2008 г. стойността на златото се повиши с над 100%, от 800 на 1 920 долара през септември 2011 г., впоследствие изпита значителен спад и след това стагнира в продължение на шест години. Въпреки това сега са изпълнени всички условия благородният метал да достигне цена от 3000 или 4000 долара, прогнозира той.


"Това е краят на неолиберализма и глобализацията и началото на период на деглобализация и дедоларизация", казва Макс. Сега светът навлиза в нова ера на меркантилизъм, в която страните „ще се състезават по-агресивно", както става между Китай и Съединените щати, на златото, което ще възстанови преобладаващата си роля, и на долара - текущата световна резервна валута, която вече „започна низходящата си спирала", добави той.


"Съществуват 14 трилиона долара държавен дълг с отрицателна доходност", така че централните банки "са хванати в нулата, а в нулата те ще продължат, докато не настъпи ситуация на стагфлация или хиперинфлация на световната икономика", изтъкна и Майкъл Пенто.

Станете почитател на Класа