Москва: "Относно Договора за INF няма да позволим никой да говори с нас на езика на силата "

Предвид настоящата ситуация по отношение на Договора за ракетите със среден и малък обсег (INF), Русия няма да позволи на никого да я третира от силова позиция, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, в интервю за агенция ТАСС.


"Натискът и силата са езикът, на който не позволяваме на никой да говори с нас, който и да е той", каза руският дипломат.


Обявеното изтегляне от САЩ от Договора за INF - което бе формализирано на 2 август - както и нарушаването на цяла поредица от ключови споразумения за контрол на оръжията, в крайна сметка ще се отрази негативно както върху собствените интереси на Вашингтон, така и върху глобалната стратегическа сигурност, подчерта руският зам-министър.


Рябков заяви, че решението на САЩ да се оттегли от Договора за INF "е отражение на линията на Вашингтон, фокусирана върху унищожаването на различни споразумения от първостепенно значение в областта на контрола върху оръжията". САЩ правят това, защото вярват, че по този начин ще „спечелят решаващо предимство в тази област", обясни той.


Въпреки това, „ако някой във Вашингтон има илюзията, че чрез увеличаване на силовия натиск върху онези страни, които САЩ - по една или друга причина - не възприемат като партньори, той ще постигне желаните резултати, тогава този човек е дълбоко погрешен ", подчерта Рябков.


"Това няма да създаде никаква възможност за постигане на такова превъзходство, но ще увеличи потенциала за конфронтация и перспективите за разгръщане на нова надпревара в оръжията", заяви руският дипломат. Поради тази причина руският дипломат осъди решението на САЩ да се оттеглят от Договора за INF и припомни, че Москва е предлагала „многократно премахване на взаимните притеснения чрез диалог".


По отношение на обвиненията на Вашингтон, че руската страна уж нарушава подобно двустранно споразумение, Риабков заяви, че всъщност Москва има повече претенции относно нарушаването на Договора за INF от САЩ и всички са оправдани.


„Ние от много години посочваме на САЩ обективно защо техните действия в рамките на използването на ракети-примамки, тежки десантни дронове и, разбира се, в областта на създаването на системи за противоракетна отбрана Aegis на брега в Европа (и сега не само в Европа), пригодени да изстрелят ракети със среден обсег Tomahawk, представляват мерки, които сочат за нарушаване на Договора за INF ", припомни той.

 

Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън потвърди в сряда, че САЩ ще се оттеглят на 2 август от Договора за INF. "Този петък ще отбележим официалния край на Договора за INF, когато Съединените щати се оттеглят", обяви той по време на речта си на 41-ата годишна национална конференция на студентите-консерватори.

 

Като причини за оттеглянето на това двустранно споразумение - подписано през 1987 г. между тогавашния американски президент. Роналд Рейгън и президентът на СССР Михаил Горбачов - Болтън отбеляза предполагаемото нарушение на договора от Русия, нещо, което Москва винаги е отричала, като заявява, че Вашингтон не може да представи доказателства за тези предполагаеми нередности.

 

Освен това съветникът по национална сигурност на САЩ подчерта, че докато Вашингтон е „с вързани ръце" от Договора за INF, Китай разработва оръжия със среден обсег на действие.

Станете почитател на Класа