Пазарът на изкуството се свива

Цените на произведенията на изкуството на търговете са продължили да нарастват през първата половина на 2019 година, въпреки че обемът на продажбите сериозно се е свил със 17,4%, предаде Франс прес. Големите тръжни центрове нямат силни позиции с изключение на Хонконг - "Меката" на азиатското изкуство.

Колекционерите на забележителни произведения на изкуството изглежда изчакват по-благоприятни моменти за продажбата им, въпреки че търсенето остава солидно. Това се посочва в шестмесечния доклад на Artprice - компания, специализирана в информацията за котировките на пазара на произведения на изкуството.

 

Пазарът на изкуството се свива, въпреки солидното търсене

 

Проучването включва публичните търгове на произведения на изящните изкуства (картини, скулптури, рисунки, фотографии, отпечатъци от литография, видеа, инсталации и гоблени), отчитайки 262 300 продадени партиди на търгове в света. Акумулираният оборот е 6,98 милиарда долара, което е спад със 17,4% спрямо първите шест месеца на 2018 година. 

Въпреки че продадените 262 300 партиди сочат леко увеличение с 0,1%, свиването на оборота е значително и засяга всички големи пазари: САЩ (3,3 милиарда долара, минус 20%), Китай (1,7 милиарда долара, минус 12%), Великобритания (1,4 милиарда долара, минус 25%), както и по-второстепенни като Франция (329 милиона долара, минус 12%).

Модерното изкуство и античното изкуство не са предложили шедьоври. 

Глобалният индекс на цените е нараснал с 5%. 

Цените на съвременното изкуство са се увеличили с 40%. Изглежда някои колекционери изчакват да изкарат на пазара произведения, чиито цени продължават да се покачват, отбелязва АФП.

Аукционните къщи се затрудняват "да убедят колекционерите да продадат най-добрите си произведения". Сред причините са разходите за трансакции, които остават високи.

"Време е пазарът да влезе в новата цифрова ера", твърди президентът на Artprice Тиери Ерман. Той призовава да бъдат наваксани десетте години закъснение, като дилърите се откажат от празните зали и прекомерния персонал.
Хонконг се конкурира с Ню Йорк и Лондон, като продава на търг до 40% от китайското изкуство. Именно при съвременното изкуство Хонконг привлича западни звезди като американския уличен артист Коус или английския скулптор Тони Крег, както и най-добрите творци от цяла Азия.

 

 

/БТА/

Станете почитател на Класа