САЩ "аплодират" Малта, че не пуска руски самолети

Правителството на Малта отказа разрешение за преминаване през въздушното си пространство на два руски самолета по път към Венецуела. Както бе обяснено от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, на 4 април Русия предварително е поискала това разрешение за два самолета, превозващи товари и пътници до Каракас.


"За съжаление, без да обясняват причините, малтийските власти отказаха да издадат разрешение за преминаване на руските самолети", обясни официалният говорител.


Новата говорителка на Държавния департамент на САЩ, Морган Ортагус, чрез своя профил в Twitter "аплодира властите на средиземноморския остров за отказа им да позволят на руски самолети да използват въздушното й пространство за снабдяване на Венецуела". Освен това говорителката призова всички страни да "следват примера на Малта, за да спрат подкрепата на Кремъл за диктатора", като се позова на венецуелския президент Николас Мадуро.


В отговор на Ортаг, руското министерство на външните работи предложи Вашингтон да продължи да аплодира, тъй като това ще го държи достатъчно зает, за да не започне нов конфликт.


"Опитваме се да държим ръцете ви далеч от спусъка, затова продължавайте да аплодирате, поне е безвредно", заяви руското външно министерство в Twitter.


Напомняйки на Съединените щати как обикновено завършват техните опити за "насърчаване на демокрацията в света", Захарова заяви пред репортери, че неблагополучното положение с малтийското въздушно пространство не е нищо ново.


"Вече преживяхме това", каза тя. "Когато изпратихме хуманитарна помощ в Сирия, на нашите самолети също беше отказано разрешение за преминаване през въздушното пространство, не забравяйте препятствията, които поставиха пред руските полети."


Същите страни, които се опитаха да предотвратят руската помощ за Сирия, се опитваха да осъществят „смяна на режима" в Дамаск, като предоставиха незаконна подкрепа на т.н. „умерени" бойци, подчерта Захарова. "Всички си спомняме как свърши това", заключи говорителката.

Станете почитател на Класа