Йемен е в опасност да понесе "най-лошия взрив на холера в света"

Международната конфедерация на неправителствените организации Oxfam предупреждава, че Йемен е изложен на риск от "най-лошото огнище на холера в света", се казва в изявление.


"Страхът от най-лошото огнище на холера в света се увеличава, тъй като агенциите за помощ в Йемен се борят да достигнат до близо 40 000 души, за които се смята, че вече имат болестта", се казва в съобщението. Също така се уточнява, че боевете и ограниченията за достъп, включително контролните пунктове и наложените изисквания за разрешителни, „правят достигането до някои засегнати райони изключително трудно".


Според Oxfam, предстоящият дъждовен сезон вероятно ще ускори разпространението на болестта, поради наводненията и замърсяване на водата. В допълнение се казва, че през последните две седмици на март е имало около 2500 възможни случая на ден, което означава, че всеки ден биват заразени около 1000 души повече от предходния месец.


От началото на епидемията от холера през 2016 г. повече от 3000 души са починали от това заболяване, като юни 2017 г. е най-лошият момент от хуманитарната криза, причинена от войната между бунтовниците Хути и силите, верни на президента Абд Рабух Мансур ал Хади, подкрепян от Риад.


Смята се, че през тази година най-малко 195 000 души са се заразили с болестта, от които 38 000 са на места, които са трудно достъпни за НПО.


"Хората от Йемен вече са претърпели най-тежката епидемия от холера в историята в разгара на повече от четири години война и срива на икономиката на страната", каза Мухсин Сиддики, директор на Oxfam в арабската страна. „Разпространението на тази болест в цялата страна и причиняването на още по-ненужни смъртни случаи би било петно върху съвестта на човечеството", добавя Сидики, който подчертава необходимостта международната общност да гарантира достъп до Йемен така че хуманитарната помощ да достига до хората, които се нуждаят от нея.

Станете почитател на Класа