Кандидатка на Демократите за президент предлага импичмънт срещу Тръмп

Кандидатката за президент на САЩ и демократ, Елизабет Уорън, предлага Камарата на представителите на САЩ да инициира процес на "импийчмънт" срещу Тръмп, както заяви тя в петък в своя профил в Twitter.


В други туитове сенаторката твърди, че предложението й се основава на заключенията от доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер.


Уорън подчертава, че Мюлер обяснява в доклада си, че на президентските избори през 2016 г. е настъпила "атака от враждебно чуждестранно правителство, която да помогне на Доналд Тръмп и веднъж избран, президентът е възпрепятствал разследването на тази атака."


Докладът на Мюлер, всъщност "не съдържа никакви аргументирани доказателства", че Русия се е намесила в американските избори.


Сенаторката също така цитира думите на Мюлер, че "Конгресът има властта да забрани корупционното използване от президента на неговата власт, за да защити целостта на правосъдието", добавяйки, че правилният процес за това е импийчмънт.


"Пренебрегването на многократните усилия на президента да възпрепятства разследването на собственото му несправедливо поведение, би причинило сериозни и трайни щети на тази страна и би предполагало, че други президенти, настоящи и бъдещи, ще бъдат свободни да злоупотребяват с властта си по подобен начин", пише кандидатката за президент от демократите.


Според Уорън, "сериозността на това неправомерно поведение принуждава членовете на Конгреса от двете страни да оставят настрана политическите съображения и да изпълнят конституционните си задължения". "Това означава, че Камарата на представителите на САЩ трябва да инициира процес на импийчмънт срещу президента на Съединените щати", подчертава тя.


Министерството на правосъдието на САЩ публикува в четвъртък непълната версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер за разследването на предполагаемото споразумяване на Доналд Тръмп с Русия по време на президентските избори през 2016 г. Малко преди публикуването на доклада главният прокурор на САЩ Уилям Бар, даде пресконференция относно заключенията на изследванията на Мюлер.


По време на изказването си, Бар потвърди, че цензурираният доклад не съдържа "никакви доказателства, че американци, включително членовете на предизборната кампания на Тръмп, са се сговорили с руското правителство по време на изборите през 2016 г. Изводът е, че не е имало тайно споразумение между Кампанията на Тръмп и Русия", подчерта Бар. Въпреки това генералният прокурор заяви, че в доклада се посочва, че руски агенти са се опитвали да се намесят в изборния процес в САЩ през 2016 г.

Станете почитател на Класа