САЩ тренират "лов на подводници" до острови, за чиято деколонизация настоява ООН

На 15 април, САЩ са провели съвместни военни учения с индийския флот близо до островите, които според ООН, са били незаконно иззети от техните жители. По време на маневри е бил проведен "лов на подводници" и са били разгърнати разрушителят от клас Арлей Бърк, USS Spruance и самолет П-8.


Целта е да се стандартизират процедурите на военноморските сили на двете страни, за да "работят по-ефективно в бъдещи операции в реалния свят", заяви лейтенант Джеймс Лоу в официално изявление на американския флот.


Маневрите се провеждат в близост до архипелага Чагос, в Индийския океан, който обхваща повече от 55 острова и се намира на около 1600 километра южно от Индия. Обединеното кралство ги смята за своя територия и през 1966 г. арендува най-големия остров Диего Гарсия на САЩ. за 50 години, с евентуално удължаване на споразумението за още 20 години. САЩ там се формирали военноморска инсталация, а USS Spruance в момента се базира там.


Сегашното състояние на островите остава спорно. В края на февруари тази година Международният съд на Хага постанови, че деколонизацията на Мавриций и отделянето на архипелага Чагос от неговата територия през 1965 г. са извършени незаконно от гледна точка на международното право.


"Съдът счита, че процесът на деколонизация на Мавриций не е извършен по законен начин, когато тази страна получи независимостта си, и че Обединеното кралство има задължението да прекрати управлението на архипелага Чагос възможно най-бързо," заяви съдебната инстанция на ООН.


Между 1967 и 1973 г. на жителите на островите, напуснали архипелага, не е било позволено да се върнат, а останалите са били насилствено разселени. Понастоящем жителите на Чагос остават разпръснати между няколко страни, като Мавриций, Обединеното кралство и Сейшелите.


От своя страна, за американския флот и техните съюзници, разположени в Индийския океан и Персийския залив, остров Диего Гарсия предполага "логистична, служебна, възстановителна и административна подкрепа".


Диего Гарсия е бил използван като база на военните сили по време на войните срещу Ирак и инвазията в Афганистан през 2001 г., а също там се помещава и спорния лагер на правосъдието - по-късно преименуван на Thunder Cove – където, според непотвърдени доклади, САЩ държат арестувани, заподозрени в обявената "война срещу тероризма" след атаките от 11 септември 2001 г.

Станете почитател на Класа