Pepsi отхвърли план за поставяне на рекламата в космоса

PepsiCo реши да се откаже от плановете си да пуска реклами на своите продукти в Космоса, за да избегне възможната критика, която мярката ще провокира. Миналата седмица порталът Футуризъм публикува, че руското дъщерно дружество на компанията работи с местния стартъп StartRocket, за да популяризира енергийната си напитка Adrenaline Rush чрез използването на сателити.


В рекреация на своя уебсайт, StartRocket показва как ще изглежда една от тези "космически" реклами. На снимката се появява лого на фиктивна марка безалкохолни напитки "LocaCola", блестяща в нощното небе на един град. "Космосът трябва да бъде красив, с най-добрите марки, нашето небе ще ни изненадва всяка вечер," казва компанията.


Заводът PepsiCo в САЩ обаче отхвърли идеята, заявявайки, че това е просто "проучвателен тест" и посочи, че той няма планове да следва тази рекламна стратегия в бъдеще, въпреки изказванията за това, направени от говорителя на руското му дъщерно дружество.


"Орбиталните билбордове са революцията на пазара на комуникации", заяви говорителката на PepsiCo Олга Мангова, добавяйки, че компанията има планове да популяризира продуктите си по този начин в бъдеще.


Говорителягт на PepsiCo в САЩ се намеси, за да отхвърли тези коментари, въпреки че потвърди, че StartRocket са провели „проучвателен тест за стратосферни реклами, използвайки логото на Adrenaline GameChangers". "Това беше изолирано събитие, нямаме допълнителни планове за тестване или търговска употреба на тази технология в момента", заяви представителят в изявление.


Въпреки, че самата идея за поставяне на реклама в космоса може да изглежда като шега, тя всъщност е доста обмислен проект. StartRocket, която превзе заглавията през януари, има за цел да използва кубични минисателити за създаване на програмируеми екрани в ниска орбита на Земята, на около 400-500 километра височина.


Всеки сателит ще има едно сгъваемо платно, което ще отразява слънчевата светлина, образувайки един пиксел на гигантски нощен екран, в размер 50 квадратни километра. Компанията планира да стартира проекта си през 2020 г., като заяви, че ще има възможност да показва реклами на "потенциална аудитория от 7 милиарда души".


Лидерът на инициативата, Владилен Ситников, заяви, че вижда голям потенциал в идеята, като посочва, че "в близко бъдеще Космосът ще бъде продължение на нашата жизнена среда".

 

Учените също хвърлят съмнение върху идеята, наричайки я "неблагоразумна". Според Патрик Сейцер, професор по астрономия в Мичиганския университет (САЩ) и експерт по космически отпадъци, "Космосът се запълва с отпадъци"

Станете почитател на Класа