Държавната статистика на Китай обвини САЩ

Спадът на външната търговия на Китай през първото тримесечие на първо място, трябва да се разглежда като резултат от рязкото нарастване на протекционизма в Съединените щати, заяви Мао Шенюн, говорител на Държавната статистическа служба на КНР.

 

 

Според Централната митническа администрация на Китай външната търговия на Китай през първото тримесечие на 2019 г. е намаляла с 1,5% на годишна база до 1,02 трлн. долара. Китайският износ през отчетния период е нараснал с 1,4% до 551,76 млрд. долара, вносът е намалял с 4,8% до 475 млрд. долара.

В отговор на въпрос за влиянието на разногласията със САЩ върху китайската икономика, официалният представител на Държавния комитет по статистика на Китайската народна република отбеляза, че от втората половина на 2016 г. „има признаци за възстановяване на динамиката на глобалния икономически растеж". „Въпреки това, от 2018 г. тази положителна тенденция се забави както по отношение на темповете на растеж на световния БВП, така и по отношение на международната търговия“, заяви Шенюн.

„Мисля, че една от важните причини е засилването на протекционистичните тенденции във външната търговия на САЩ, които изиграха негативна роля и причиниха вреди на световната икономика", заяви китайският служител.

Ръстът на БВП на Китай през първото тримесечие на 2019 г. продължи да се забавя. През третото тримесечие на 2018 г. растежът на БВП на Китай се забави до 27-годишен минимум.

 

http://pogled.info

Станете почитател на Класа