Граничен град на САЩ обяви извънредното положение поради лавината имигранти

Кметът на американския град Юма (Аризона), в крайната южна част на страната, обяви извънредно положение поради прекомерния брой нелегални имигранти, освободени на границата с Мексико. "Мигрантите се освобождават в общността по-бързо, отколкото напускат, а приютите и персоналът, който ги управлява, са в максимално натоварване. Обявява се извънредно положение".


"Това не е природно бедствие, но е катастрофа", заяви Никълс на пресконференция, проведена във вторник, според местния вестник "Аризона република". Кметът също така подчерта необходимостта от приемане на спешни мерки, или чрез по-ефективна координация на миграционните потоци, или чрез обявяване на извънредно положение на федерално ниво.


Превишаването капацитета за мигранти в центровете за задържане на Граничния патрул накара някои семейства да бъдат освободени на ранен етап, след получаване на специален документ като гаранция, че те ще се явят пред съда за имиграция на по-късна дата. Естествено, това не винаги се случва.


Според кмета, във вторник Граничният патрул Юма е държал около 950 имигранти, два пъти повече от капацитета от 400 души. Освен това предприятието харчи около $ 100 000 месечно за хуманитарни доставки, като бебешки принадлежности.


„Масовото освобождаване на мигрантски семейства от федералните центрове за задържане в град Юма, без осигуряване на достатъчно храна, вода, подслон и медицински грижи, заплашва да причини наранявания, щети и страдания на хората и имуществото, разположени в град Юма, освен че причинява и хуманитарна криза", предупреди Никълс.

Станете почитател на Класа