Северна Корея тества ново тактическо оръжие

Северна Корея проведе в сряда тест на новото си тактическо оръжие, съобщава севернокорейската агенция KCNA.


Тестът беше контролиран от лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, който описа развитието на това ново оръжие като "събитие от голямо значение за засилване на военната мощ на страната."


Севернокорейската агенция не описва подробно характеристиките на новото оръжие, но подчертава, че то има "особен начин на ръководене на полета и мощна бойна глава".


Белият дом заяви, че е запознат с информацията за този тест, но се въздържа да коментира това.


Според държавни медии, през ноември миналата година Ким е ръководил и тест за неидентифицирано "тактическо оръжие, способно да защити Северна Корея като стоманена стена".


Това е първият публичен тест на въоръжение от страна на Пхенян, откакто втората среща на върха през февруари между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия севернокорейски колега, проведена в Ханой (Виетнам), приключи без споразумение.


Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заяви в сряда в интервю за Bloomberg News, че Вашингтон трябва да види "истинска индикация, която да потвърди, че Северна Корея е взела стратегическото решение да се откаже от ядрените оръжия", преди трета среща между Тръмп и Ким.

Станете почитател на Класа