САЩ показаха за първи път своята екзоатмосферна ракета

Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (MDA) за първи път пусна едновременно две унищожителни екзоатмосферни ракети (EKV), за да тества своята наземна противоракетна система (GMD), основният и най-амбициозен компонент на защитата срещу ракети, който Вашингтон има.


Raytheon, компанията, която е проектирала тези устройства, съобщава, че едно от тях е унищожило симулирана междуконтинентална балистична ракета, а другото е събирало данни, в маневра, наречена "атака с два удара".


Това е единадесетото прихващане от програмата GMD, предназначена да защити САЩ. чрез унищожаване на балистични ракети с голям обсег, насочени към американските цели, докато са все още в космоса и не са започнали да се снижават.


Това "историческо" двойно изстрелване от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния отразява предполагаем реален сценарий, в който да се гарантира успехът на мисията.


„Системата е сред най-сложните и служи в САЩ като първа линия на защитата от балистични ракети", обясни президентът на Raytheon Missile Systems Тейлър У. Лоурънс след това изпитание.


Радарът открива изстрелването на вражеска ракета и предава тази информация на системата GMD, която изстрелва ракета прихващач от силоз. Когато тази ракета навлезе в космоса, EKV се отделя от носителя и се насочва към целта, воден от собствените радари и от сензори, монтирани на земята, които изпращат информация непрекъснато към него.


Неговата бойна глава е лишена от експлозивен заряд, но не се нуждае от нея: EKV унищожава целите си чрез директно въздействие при висока скорост (10 km / s) благодарение на своите средства за откриване и насочване в последния етап, както и на един инфрачервен сензор, който му позволява да открива и разграничава примамките от истинските цели.


EKV тежи около 64 килограма и е с дължина около 1.4 метра и диаметър 0.6 метра. Той също така разполага със собствено задвижване, комуникационна връзка, алгоритми за дискриминация, системи за насочване и контрол и компютри, които помагат да се избират и прихващат вражески ракети.

Станете почитател на Класа