Основателят на Huawei за технологията 5G

Рен Женфрей, основател на китайската телекомуникационна компания Huawei, осъжда САЩ, че когато става въпрос за конкуриране с Китай в областта на мобилната технология 5G, те я разглеждат като "ядрена бомба".


"За съжаление, САЩ смятат, че 5G технологията е стратегическо оръжие, за тях това е нещо като ядрена бомба", каза Женфрей в интервю за германските вестници Wirtschaftswoche и Handelsblatt.


По мнението на основателя на компанията, обвиненията в шпионаж, от САЩ срещу Huawei са политически мотивирани, тъй като Вашингтон не иска да бъде надминат в тази технологична област.


Женфрей признава, че неговата компания ще по китайското правителство да подпише с Германия споразумение срещу шпионаж, като се ангажира по този начин да действа в съответствие с Общия европейски регламент за защита на данните. Миналия месец Huawei разговаря с германското вътрешно министерство и заяви, че компанията е готова да подпише това споразумение с Берлин. Освен това той отново подчерта, че Huawei няма да инсталира тайно оборудване за наблюдение в 5G мрежата в страната.


"Ако Западът не желае нова студена война, той трябва да остане отворен и да приеме възхода на други страни, трябва отново да се съсредоточим върху икономическото развитие и да създадем мир", посъветва Женфей. "Например, ако Европа продължи да търгува с други страни, обемът на търговията може да се увеличи с още милиарди евро, ще има по-малко конфликти", добави той.


Вашингтон обвинява технологичния гигант Huawei в шпионаж за китайското правителство чрез телекомуникационните си продукти, обвинение, което компанията многократно е отхвърляла. Освен това Вашингтон се опитва да убеди съюзниците си да изгонят Huawei от бизнеса на техните територии заради предполагаемия риск от шпионаж от страна на китайската компания.


В интервюто си Женфрей оценява тези обвинения като "фантазии", и изисква САЩ да представят факти и доказателства, с които евентуално да подкрепят твърденията си.


През март Huawei подаде иск срещу американското правителство в съда в Тексас. Причината за това е забраната на техните продукти на северноамериканския пазар поради обвинения в шпионаж срещу производителя.

Станете почитател на Класа