От кой се страхува голямата бяла акула

Проучване, проведено от аквариума на залива Монтерей (САЩ) и свързаните с него институции, отхвърля идеята, че голямата бяла акула е най-страшният хищник на океана и твърди, че тя бяга, когато косатките присъстват в района, където ловува, съобщава порталът EurekAlert.


Според главния изследовател Салвадор Йоргенсен, екипът е открил, че "когато се сблъскат с китове-убийци, белите акули веднага напускат любимата си територия за лов и не се връщат по-рано от една година, дори ако китовете - убийци просто преминават от там".


В своята работа специалистите документирали четири срещи между тези видове в близост до Лос Фаралонес, група острови, разположени край бреговете на Сан Франциско. Учените анализирали взаимодействията им, използвайки данни от 165 бели акули, маркирани между 2006 и 2013 г. и съставили различни проучвания на тези два вида животни и морските слонове в района.


В резултат на това, каза изследователят Джим Тиец, учените са успели да „убедително да покажат как белите акули напускат района, когато се появят косатките". Във всички анализирани случаи, акулите са избягали от водите на тези острови, когато косатките са пристигали, като не се връщали на мястото поне до следващия сезон.


В допълнение, екипът открил, че морските слонове се възползват непряко от тази ситуация.


Проучването не прави изводи за това дали косатките считат белите акули за плячка или просто се конкурират с тях за храната. Значението на проучването, според Йоргенсен, е, че то показва, че "хранителните вериги не винаги са линейни".


"Така наречените странични взаимодействия между главните хищници са добре познати на сушата, но те са много по-трудни за документиране в океана,"

Станете почитател на Класа