Кремъл: "Нито Русия, нито Венецуела са американски провинции"

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви на 28 март, че Русия и Венецуела не са американски провинции и затова Вашингтон няма право да им казва как да развиват двустранните си отношения.


"Що се отнася до изявленията на президента и американския държавен секретар, ние виждаме в тях един арогантен опит да диктуват на две суверенни държави как да изграждат отношенията си, но нито Русия, нито Венецуела са американски провинции." В този контекст тя попита Тръмп за правните основи, на които се базира, когато декларира, че "Русия трябва да напусне Венецуела."


Захарова припомни, че Москва е изпратила своите специалисти в Каракас в рамките на двустранно междуправителствено споразумение за техническо-военно сътрудничество. "Не сме нарушили нищо: нито международни споразумения, нито вътрешното законодателство на Венецуела. Русия не променя баланса на силите в региона и не заплашва никого" повтори тя.


След това тя отговори на въпроса колко дълго руските военни планират да бъдат на територията на Венецуела. - Колко време ли? Цялото време, от което се нуждаят и от което се нуждае правителството на Венецуела - каза тя.
Представителката на Русия подчерта "Гуайдо може да се провъзгласява за каквото поиска, подобни примери са описани в историята и в медицината, но това не променя факта, че той няма реална власт, без значение къде отива жена му ". Това изявление идва ден след посещението на Фабиана Росалес, съпруга на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, във Вашингтон, където имаше среща с Доналд Тръмп в Овалния кабинет.


Докато Кремъл подкрепя легитимната власт, избрана от венецуелския народ, САЩ провеждат "поредица от системни действия, насочени към дестабилизиране на положението" в латиноамериканската страна. Сред въпросните мерки се споменава налагането на санкции срещу финансовия сектор, производството на петрол и злато, опити за предоставяне на хуманитарна помощ със сила и саботажи срещу енергийната система на страната.


"Всичко това е умишлена провокация на хаоса, на разпадането на държавата, в резултат на което може да няма победители", каза тя. Русия продължава "да оказва помощ на легитимното правителство на страната за стабилизиране на вътрешнополитическата ситуация и разрешаване на социалната и икономическата криза".

Станете почитател на Класа