Земята остава без сладка вода

САЩ имат 204 басейна, които снабдяват страната с прясна вода. От тях 96 не биха могли да осигуряват обичайното снабдяване след 2071 г., разкрива проучване. То показва като основна причина за недостига изменението на климата и увеличаване на населението.


"Много американски щати ще имат по-малко вода с течение на времето", обясни Томас Браун, изследовател в Службата за горите на САЩ и един от ръководителите на изследването. Според него най-засегнатите басейни ще бъдат тези в центъра и на юг от Големите равнини, на югозапад и в центъра на Скалистите планини, Калифорния, някои райони като Флорида и Средния Запад.


Влошаването на сушата, което ще се случи след малко повече от пет десетилетия, ще бъде свързано с нарастващото търсене на нарастващото население и с изменението на климата, което ще доведе до по-голямо изпарение и по-малко валежи. Повишаването на температурата ще премахне ефекта от по-високите валежи, които се очакват в други региони.


Според прогнозните модели, 96 басейна могат да страдат от недостиг на месечните си нива съответно в периода 2021-2095.


За да се обърне тази ситуация, учените обясниха, че е необходимо да се променят навиците по отношение на използването на вода. Основно в селското стопанство, отговорно за 75% от годишното потребление в САЩ, както и в промишлеността.


Затова Браун и екипът му твърдят, че начинът, по който се използва ресурсът и ефективността на неговото използване, трябва да бъдат преформулирани.
Проучването за бъдещето на водата в САЩ се присъединява към други, които вече са предупредили за глобалната ситуация. Експерти от НАСА обясниха, че между 2003 и 2013 г. са извлечени повече количества вода, от тези, които са възстановени при по-голямата част от най-големите подземни водоносни хоризонти в света, които доставят 35% от водата. "Ситуацията е доста критична", казаха те.


Друг доклад сочи, че тези водоносни хоризонти „отнемат много повече време, за да отговорят на изменението на климата, отколкото водата на повърхността". "Половината от подземните течения на планетата отговарят в рамките на 100-годишен човешки мащаб", казва Марк Кътбърт, професор в Университета в Кардиф (Великобритания). Затова той определи това „тежко наследство" като „екологична бомба със закъснител", тъй като всяко въздействие, което зависи от дъждовете, ще се прояви „много дълго време по-късно".

 

Световната банка също разглежда въпроса в доклада си „Изменение на климата, вода и икономика" от 2016 г., в който се посочва, че до 2050 г. наличието на питейна вода ще бъде една трета от сегашните наличности, така че недостигът ще има сериозни последици за икономиката.

 

От своя страна, Световният доклад на ЮНЕСКО за развитието на водните ресурси също предупреждава, че до 2050 г. 5,7 милиарда души - около две трети от световното население - ще страдат от суши, което значително надхвърля 3,6 милиарда, които страдат от проблема днес. Според проучването растежът на населението, промените в потреблението и икономическото развитие означават, че световното търсене нараства с 1% всяка година.

Станете почитател на Класа