Защо спим?

Екип от изследователи от университета Bar Ilhan в Израел е открил важна роля на съня, състояние, в което прекарваме една трета от живота си.


Според учените, една от функциите му е да помогне за възстановяването на натрупаните щети в ДНК на невроните по време на будност, съобщава порталът EurekAlert.

 

С използването на бързи 3D техники на живи риби зебри - които са прозрачни и имат мозък, подобен на този на хората - специалистите наблюдавали за първи път, как отделните неврони се нуждаят от сън, за да изпълняват ефективна "ДНК поддръжка". Както е установено, по време на будно състояние - когато хромозомната динамика е ниска - увреждането на ДНК се натрупва постоянно и може да достигне опасни нива.


Тоест, ролята на съня е да увеличи хромозомната динамика и да нормализира нивата на увреждане на ДНК във всеки неврон. "Те са като неравности по пътя", обясни Лиор Апелбаум, водещ автор на изследването. "Пътищата натрупват износване, особено по време на пиковите часове на деня и е по-удобно и по-ефективно да се поправят през нощта, когато има значително по-лек трафик", добави той.

 

Изследователят отбеляза, че неговото проучване установява "причинно-следствена връзка между съня, хромозомната динамика, невронната активност, увреждането и ремонта на ДНК, с пряко физиологично значение за целия организъм". Той добави още, че „животните, от медузи до рибите-зебра и хората, трябва да спят, за да могат техните неврони да осъществят ефективна поддръжка на ДНК".


Това е може би причината, поради която сънят се е развил и се запазва и до днес такъв, какъвто го познаваме.

Станете почитател на Класа