Руският премиер: "САЩ поеха курс срещу нежелани правителства в Латинска Америка"

САЩ поеха курс на елиминиране на нежеланите правителства в Латинска Америка, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю.


"От Вашингтон чуваме изявления, които не изключват военната намеса, на границите се случват провокации, което е много тревожно и показва, че политиката за премахване на нежеланите правителства - в духа на доктрината Монро - е отново приоритет за Съединените щати ", каза Медведев, коментирайки сегашната ситуация във Венецуела.


Руският премиер поиска "всички латиноамерикански приятели да се замислят сериозно за това", независимо от позицията, която заемат днес във връзка с правителството на Николас Мадуро.


Политикът подчерта, че Русия се застъпва за мира във Венецуела и подкрепя усилията за постигане на диалог между правителството и опозицията. "Мирът може да бъде постигнат само чрез уважителен диалог", заяви ръководителят на руското правителство.


По думите му, всички, които не са безразлични към мирното бъдеще на Венецуела и Латинска Америка като цяло, могат и трябва да помогнат за започването на този диалог. Медведев също съжали, че "така наречената непримирима част от венецуелската опозиция продължава да изпитва силно влияние от чужбина".


На 27 февруари руският външен министър Сергей Лавров заяви, че фактът, че Вашингтон "публично декларира, че дните на Мадуро са преброени, подсказва, че Куба и Никарагуа ще бъдат следващите в списъка".


„Доктрината Монро - според която американците не трябва да позволяват на никого да достигне до Южна Америка - бледнее пред доктрината, която сега се оформя пред очите ни, и която по същество означава, че американците узурпират правото да използват сила там, където искат да свалят режимите, които не са им удобни по една или друга причина ", каза той.


Руският външен министър подчерта, че кризата във Венецуела "трябва да бъде решена въз основа на принципите на териториална цялост, суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на тази страна".

Станете почитател на Класа