Предложението на Чили към Перу за примирие в историческия дебат около pisco

Историческият дебат между Чили и Перу за бащинството на писко, алкохолна напитка, произведена от грозде, може да поеме в нова посока след предложение на чилийския министър на земеделието Антонио Уокър по време на посещението му в Лима миналата седмица.


„Нашето предложение беше двете страни да се допълним и да признаем деноминацията за произход и на двете страни на международните пазари", каза Уокър в диалог с чилийския портал Емол.


Министърът, който се срещна с перуанския си колега Густаво Мостахо, възнамерява с тази инициатива да спре серия от съдебни дела, в които Перу иска изключителни права за използването на името „pisco".


Според високопоставения чилийски чиновник споровете в икономическо отношение са в ущърб и на двете страни, единствените производители на този алкохол. "Вместо да се водят спорове във всички страни, би било по-добре да можем да се допълваме и да се признаваме взаимно, за да не преследваме навлизането на перуанско и чилийско писко на всеки от пазарите."


Уокър подчерта, че по отношение на износа на тази напитка Чили е от "най-важните за Перу". През 2018 г. Чили е основната дестинация за перуанско писко в чужбина с 41% от общия износ, според данни на El Comercio.


Монтахо ще проучи предложението и може да предложи отговор по-късно този месец. В тази връзка министърът на културата на Перу Роджър Валенсия заяви в неделя, че това е въпрос на Министерството на производството и обясни, че е "невъзможно" да се постигне примирие, тъй като процесът на приготвяне на напитката в Чили е различен.


"За да направи това [Чили], ще трябва да приеме, че пиското е перуанско и това е една от ограниченията за неговите търговски линии", повтори Валенсия.


Повече от 70 страни - наскоро Гватемала и Индия - признават писко с произход от Перу. В Латинска Америка има общо 16 територии, които също са предоставили това право, докато в Европа те са общо 35, а в Африка и Азия 19.

Станете почитател на Класа