Доказано: тайната на стабилния и щастлив брак е в гените

Чувството на удовлетвореност от брака и щастливият живот с партньора през десетилетия може да зависи от генетичните вариации. Това е заключението на изследване, проведено в Yale School of Public Health, което посочва полиморфизма в окситоциновия рецепторен ген (OXTR rs53576) като ключов фактор за задоволителни и дълготрайни връзки.

 

Проучването, чиито резултати са събрани в списание PLOS ONE, включва 178 семейни двойки на възраст между 37 и 90 години. Повечето от хората, които за покрити, са пенсионирани, имали деца и принадлежали към бялата раса. Освен това, абсолютното мнозинство от жените участници (52,2%) и относително мнозинство от мъжете (45,5%) съвпадат с типизирането на споменатия ген.


Хората, които са имали определената вариация като GG генотип на споменатия ген, имат по-голямо брачно удовлетворение и чувство за сигурност в брака. Други вариации, като АА и АГ генотипи, съответствали на по-ниска емпатия и общителност, както и на по-ниско брачно удовлетворение.
„Това изследване показва, че начинът, по който се чувстваме в нашите интимни отношения, се влияе от нещо повече от споделения от нас опит с нашите партньори във времето", обясни Йейл професор Джоан Монин, водещият автор на изследването. "В брака, хората също са повлияни от техните генетични предразположения и от тези на партньора."


Изследователите са установили, че хората с генотипа GG са съобщили, че имат "по-малко напрегната връзка" в брака си, което е от полза за връзката, смята групата. Авторите свързват напрегнатите връзки с несигурността в отношенията, отрицателните семейни преживявания в миналото и ниското самочувствие.


Учените подчертават, че само в 4% от случаите и двамата съпрузи са представили генотип GG, което показва, че за да е твърдо отношението, достатъчно е един от членовете на двойката да носи този генотип.


Окситоцинът, хормонът, който регулира въпросния ген, се произвежда в хипоталамуса, който се намира в лимбичната система на човешкия мозък. Тя има ключова роля в модулацията на социалното и емоционалното поведение, тъй като високите й концентрации в плазмата стимулират майчината привързаност, привързаност към друг човек, доверие и социална принадлежност.

 

През 2017 г. британски изследовател посочи окситоцина като един от трите основни компонента на потенциалните „хапчета за любов", които биха могли да укрепят връзките между двама души.

Станете почитател на Класа