Huawei: "Американската кампания срещу нас е потискане на технологичния конкурент"

Американските атаки и обвинения към китайската компания Huawei са мотивирани от намерението на Вашингтон да "потисне технологичния конкурент", пише в статия за "Файненшъл таймс" председателят на Huawei Technologies Гуо Пинг.

 

„Действията, насочени срещу Huawei, са пряк резултат от осъзнаването от Вашингтон, че САЩ изостават в развитието на технология със стратегическо значение. Глобалната кампания срещу Huawei има малко общо със сигурността и много с намерението САЩ да потискат нарастващия технологичен конкурент", обясни той.


Директорът на китайската компания, която е най-големият световен доставчик на телекомуникационно оборудване и вторият по големина производител на смартфони, заяви, че в доклада за 2012 г. Комитетът за разузнаване на Камарата на представителите оцени компанията като заплаха. "Сега, когато САЩ извадиха тежката артилерия и представиха Huawei като заплаха за западната цивилизация, трябва да се запитаме защо", казва Гуо Пинг.


През 2013 г. Едуард Сноуден издавде тайни документи от Националната агенция за сигурност на САЩ. (NSA) и хвърли светлина върху това как нейните лидери се опитаха да „съберат" всички електронни съобщения по света за разузнавателни и контраразузнавателни цели. Според изтеклите документи агенцията поддържа и "корпоративни партньорства" с американските телекомуникационни и технологични компании. които позволяват на агенцията "достъп до международни оптични кабели, ключове и маршрутизатори с голям капацитет по целия свят".


„Много от нашите цели се съобщават чрез продукти, произведени от Huawei, а ние искаме да сме сигурни, че знаем как да ги използваме", се казва в документа на NSA от 2010 г., цитиран от Гуа Пинг.

 

"Ясно е, че колкото повече оборудване на Huawei е инсталирано в световните телекомуникационни мрежи, толкова по-трудно е за АНС да събира всичко. С други думи, Huawei възпрепятства усилията на САЩ да шпионират когото искат," обясни той.


Президентът добавя, че втората причина за кампанията срещу Huawei е свързана с 5G, която "ще осигури връзки за данни за всичко - от интелигентни фабрики до електрически мрежи". Китайската компания е инвестирала сериозно в изследването на тази технология през последните 10 години, което я прави в момента "почти една година преди конкурентите".

Станете почитател на Класа