Тръмп се обърна към венецуелската армия и предлага два пътя

Американският президент Доналд Тръмп, по време на реч в Международния университет във Флорида, заяви, че "предстои нов ден за Латинска Америка".

 

"Сърцето ми е във Венецуела", заяви обитателят на Белия дом. "Във Венецуела и в цялото Западно полукълбо социализмът умира, а свободата, просперитетът и демокрацията се раждат отново", каза Тръмп. "Обръщайки страницата на социализма, няма да има връщане назад", добави американският президент.


Тръмп обвини своя венецуелски колега, Николас Мадуро, че не е венецуелски патриот като обвинява няколко членове на венецуелската армия в корупция и казвай, че знае "къде са откраднатите от тях милиони долари".


"Те могат да изберат да приемат щедрата амнистия на Гуайдо и не трябва да следват заповедите на Мадуро да блокират хуманитарната помощ", заяви Тръмп. Той се обърна към служещите във венецуелската армия, предупреждавайки ги, че ако изберат втория път "те няма да намерят изход и ще загубят всичко".


От друга страна, той обясни, че Вашингтон търси мирен преход във Венецуела, въпреки че "всички възможности са на масата."


На 10 февруари депутатът от опозицията Хуан Гуайдо призова венецуелските военни да разрешат влизането на "хуманитарна помощ", една от основните му цели, която конституционният президент Николас Мадуро нарича "шоу, предназначено за нарушаване суверенитета на страната".


Боливарските национални въоръжени сили (FANB) ратифицираха лоялността си към президента Мадуро и уважението към конституцията на Венецуела. В това отношение министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес описа като "груба грешка, призивът към FANB да скъса със законността, с Конституцията. Това е акт на глупост и политически инфантилизъм", каза той.


"Ако искат да помогнат на Венецуела, нека да освободят парите, които са блокирани," каза президентът на Венецуела, като предложи Обединеното кралство да предостави тази помощ на хората в Кукута (Колумбия), която страда от тревожни социални и икономически условия. Там точно пристигна първата пратка от т.н. „хуманитарна помощ".


Каракас обвинява Белия дом в налагането на санкции срещу Венецуела, които са причинили милионни загуби, далеч надхвърлящи сега предвидените помощи.


Миналия понеделник опозиционният лидер заяви, че първата част от така наречената международна "хуманитарна помощ" - на стойност 20 милиона долара - вече е доставена. По-късно самият Гуайдо обяви, че на 23 февруари "хуманитарната помощ", поискана от опозиционното ръководство на тази южноамериканска страна, ще влезе във Венецуела, като покани венецуелците в граничните райони, за да получат помощ. В момента „помощта" се намира в Кукута и Рорайма (Бразилия).

 

На 15 февруари Вашингтон изпрати с военни самолети пратка "хуманитарна помощ" в гранична зона между Колумбия и Венецуела. Ден по-късно камион от Американската агенция за международно развитие (USAID) пристигна в Кукута с втората партида "хуманитарна помощ" за Венецуела. Освен това в неделя от миналата седмица Гуайдо обяви пристигането на три американски самолета на същото място, с "хуманитарна помощ за повече от 25 000 венецуелци". От своя страна правителството на Венецуела продължава да блокира влизането на предполагаемата помощ, като отбелязва, че това е провокация.

Станете почитател на Класа