Лавров: "Западът от самото начало знаеше за симулациите на химическа атака в Сирия"

Руският външен министър Сергей Лавров коментира изявленията на международния новинарски продуцент на Би Би Си, специализиран по Сирия, Риам Далати, че химическа атака в сирийския град Дума (Източна Гута) на 7 април 2018 г. е била постановка. Той заяви, че западните страни "от самото начало" са разбрали, че сцените са симулирани.


"Западът разбра напълно всичко това от самото начало, защото точно някои западни страни организираха тези провокации. По-специално това са скандалните Бели каски, хуманитарна организация, водена от бивш служител на британската тайна разузнавателна служба MI6", каза руският министър. Той посочи, че нациите, които не са участвали в постановката, "също разбираха абсурдността на тези обвинения".


" Но окуражаващо е, че на Земята все пак има честни журналисти", повтори Лавров. Ръководителят на руската дипломация цитира публикацеята на Далати, в която журналистът посочи категорично, че зарин не е бил използван в района и използването на хлор все още трябва да бъде потвърдено. Той подчерта, че руските военни още преди това са заявявали, че хлорът е използван от бойците "като провокация".

 

Въпреки това, "фалшивият характер на тази сцена в болницата не трябва и не може да повдигне съмненията на никого", подчерта Лавров в рамките на проведената в Мюнхен конференция по сигурността.

Станете почитател на Класа