Тръмп: "Обама ми каза, че е бил близо до започването на голяма война със Северна Корея"

Доналд Тръмп заяви, че бившият президент Барак Обама лично му е казал, че по време на неговото президентство е бил близо до започването на война със Северна Корея.

 

По време на пресконференция за националната сигурност в Белия дом президентът на САЩ разказа за срещата, която е имал с Обама, когато той встъпи в длъжност. Обама му казал, че "най-големият проблем" е азиатската страна: "Не искам да говоря вместо него, но мисля, че щеше да отиде на война със Северна Корея, мисля, че бе готов да отиде на война, всъщност ми каза, че е бил близо до започването на голяма война със Северна Корея" - каза Тръмп.


Междувременно американският президент заяви, че е налице съществен напредък и добрите отношения с Пхенян се запазват, седем месеца след срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.


Обама не коментира твърдението на Тръмп, въпреки че бивши членове на неговия кабинет посочиха, че твърдението на сегашния президент за евентуална война е невярно.


"Не бяхме на ръба на войната със Северна Корея през 2016 г. Изтъкването на дългата и добре позната заплаха от ядрената програма на Северна Корея, е много по-различно от това да кажеш, че започваш голяма война", отсъди Бен Роудс, бивш консултант по Националната сигурност на Белия дом.


Междувременно бившият директор на ЦРУ, Джон Бренън, заяви пред NBC, че въпреки че не е присъствал в заседателната зала с лидерите, той е сигурен, че "Обама никога не е имал намерение да започне война със Северна Корея, голяма или малка." Той обаче подчерта, че бившият президент е разглеждал ядрената проблематика на Северна Корея с дълбока загриженост и постоянно оказвал натиск върху своя екип по националната сигурност да представи възможности за намаляване на заплахата от Северна Корея.

Станете почитател на Класа