Съдебният комитет на Камарата на представителите инициира "незабавно разследване" на извънредното положение на Тръмп

Демократите в Съдебния комитет на Камарата на представителите на САЩ инициираха разследване на законността на декларацията на президента Доналд Тръмп за извънредно положение, наричайки го "неразумно неспазване" на закона.


Председателят на комисията Джерролд Надлър и други висши демократи са написали писмо до Тръмп, с искане за копия от документи и кореспонденция между Белия дом и отдели на правосъдието и отбраната, които предоставят правно основание за неговото решение и позволяват ефективно избягване на законодателите.


Писмото от 6 страници обвинява Тръмп в "измисляне на извънредна ситуация, за да се избегне политическият процес за разпределяне на бюджет". В този контекст конгресмените твърдят, че обосновката на Тръмп за обявяване на националното извънредно положение - след като не бе в състояние да получи 5.7 милиарда долара от Конгреса за изграждането на граничната стена с Мексико - е дълбоко погрешна, тъй като се основава на "поредица от подвеждащи твърдения".


"Ние вярваме, че обявяването на извънредна ситуация показва безразсъдно пренебрегване на разделението на властите и техните собствени отговорности по нашата конституционна система" добавиха те. Законодателите подчертаха, че Конституцията предоставя на Конгреса силата на средствата и изрично заявява, че "пари няма да бъдат извличани от хазната, освен като следствие от бюджети, направени по закон".


"Конгресът възложи на вас и вашите предшественици властта да обявите извънредната ситуация, за да реагирате бързо и ефективно на реални кризи, като войни и природни бедствия", заявиха те, като заявиха, че "не съществува национална извънредна ситуация на южната граница". Те твърдят, че статистическите данни показват, че нелегалната миграция в тази област намалява "от години, а опитите за преминаване на границата са достигнали минимума си от 40 години".


Американският президент Доналд Тръмп заяви на 15 февруари, че ще обяви извънредно положение, за да финансира стената на границата с Мексико.


Според Националния закон за извънредна ситуация на САЩ, създаден през 1976 г. за широкомащабни кризи, националното извънредно положение дава на президента разширение на изпълнителните му правомощия, което му позволява да избегне редовния политически процес (одобрение от Конгреса). да гарантира, че федералното правителство ще предприеме незабавни действия в условията на криза

Станете почитател на Класа