МОСАД, МИ6 и ЦРУ изведоха ядрен учен и информатор от Иран и го прехвърлиха в Обединеното кралство

Израелската разузнавателна агенция Мосад, британската тайна разузнавателна служба МИ6 и американското ЦРУ, изведоха тайно ядрен учен и информатор от Иран в края на миналата година и го преместиха в Обединеното кралство, според източник на Sunday Express.


Съобщава се, че ученият шпионира за Израел от години и дори е помогнал за планирането на убийството през 2012 г. на Мостафа Ахмади Рошан, ядрен учен и директор на атомната електроцентрала в Натанз в Иран, който е бил убит от експлозия на бомба, прикрепена към колата му на север от Техеран. Но най-важното бе, че агентът е имал достъп до тайна информация за иранската ядрена програма, която интересува разузнавателните служби.


Бягството на шпионина започнало да се планира през октомври миналата година, след опасения, че той може да бъде разкрит. Мисията "не минала без предизвикателства", казва източникът, "неговото отсъствие беше бързо забелязано и бяхме информирани, че специално отделение на корпуса на ислямската революционна гвардия е било изпратено за неговото издирване."
Първият етап е разработен с помощта на Мосад, който успява да го изведе от Иран и да го отведе в Турция. Оттам той тръгва през Европа, за да стигне до Франция. "Веднъж във Франция, въпросът как да го отведем във Великобритания остана, не можехме просто да го транспортираме със самолет", цитира вестникът. Ситуацията бе сложна, защото САЩ се изтеглиха от Съвместния план за действие (JCPOA), международния договор за ядрената енергия с Ислямската република. Тъй като Обединеното кралство все още е част от него, неговата разузнавателна служба не искаше да се разбере, че помага на учения да влезе в страната.


„Въпреки че беше необичайно, беше решено да бъде инфилтриран в група от мигранти, които се канеха да прекосят Ламанша с лодка", добави той. Според вестника, британските агенти се възползвали от миграционната криза в Европа, за да изведат информатора с надуваема лодка с дванадесет незаконни ирански имигранти, в които прекосили Ламанша, а по-късно били прехвърлени в гражданската енория на Лийд, в британското графство Кент.


Там го поели разузнавателни агенти, информирани за пристигането му в резултат на няколко доклада, получени от местната полиция за „група имигранти на плажа". Те го завели на безопасно място, където британски и американски агенти го разпитвали, преди да го преместят със самолет в САЩ.


"По време на нашите интервюта бяхме успокоени да узнаем, че Иран, изглежда, спазва условията на JCPOA, това е добра новина", заяви британски източник.

 

Международната агенция по ядрена енергия винаги е знаела за съоръженията на завода за обогатяване на уран в Натанз, но съществуването на втори завод на негова територия, разположен в Кум, на юг от Техеран, не бе разкрито до 2009 г., когато ЦРУ го открива.


Медийни източници твърдят, че другите две централи, разположени на 150 мили от Кум, са "застрахователни полици" в случай, че JCPOA се разпадне.

Станете почитател на Класа