Стената на Тръмп може да раздели на две стартовия полигон на SpaceX

Платформата за стартиране на SpaceX ще бъде изложена на риск от изграждането на стената, предложена от Доналд Тръмп, тъй като се намира на границата между САЩ и Мексико. Понастоящем конгресмените ще преговарят за изключване на обекта от трасето на стената и да постигнат споразумение, съобщава Bloomberg.


Корпорацията Space Exploration Technologies, по-известна като SpaceX, чийто основател е Илън Мъск, планира да използва полигона, разположен в Бока Чика (Тексас), за да изпрати пилотирани ракети в космоса.


Наскоро Мъск обяви окончателното сглобяване на Звездния кораб, ракетата, с която неговата компания се стреми да достигне Луната през 2023 г. и който по-късно ще лети и до Марс.


Демократите депутати изразиха загриженост, след като видяха картата на 50-хектарната зона на SpaceX, която ще трябва да бъде разделена и ще се опитат да осуетят усилията на Администрацията на Тръмп за изграждане на гранична ограде, която може да раздели съоръженията на компанията.


Люсил Ройбал-Алард, конгресменка от Калифорния, която оглавява бюджетната комисия по националната сигурност, посочи, че се борят за изваждане на района от окончателното споразумение, защото "оградата пресича собствеността и това е проблем".


Споразумението, по което работят конгресмените, вероятно ще включва финансиране за специални бариери на границата с Мексико. Въпреки това, все още е необходимо да се определи точно неговата цена, местоположение и други подробности.


Според представител на компанията пред Блумбърг, SpaceX не е оказала натиск върху Конгреса по отношение на граничните бариери върху неговата собственост и не е молила никой да прави това от нейно име.


Демократът депутат Филемон Вела обаче твърди, че компанията на Илон Мъск не е доволна от плановете, въпреки че не е възразила публично. "Това е истински проблем", каза той.


Официално компанията е отказала да предостави подробности за проблема и само е съобщила, че е получила искане от няколко правителствени институции за достъп и провеждане на проучвания в полигона.


„Понастоящем SpaceX оценява искането и общува с Министерството на вътрешната сигурност, за да разбере по-добре техните планове", се казва в изявлението.

Станете почитател на Класа