Москва няма да позволи да я въвлекат в надпревара във въоръжаването, въпреки че САЩ разчитат на това

Русия няма да си позволи да участва в надпревара във въоръжаването, въпреки че САЩ "са уверени, че ще го направи", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков на пресконференция.

 

Освен това, Рябков подчерта важността на борбата за оцеляването на Договора за намаляване на стратегическите оръжия. "Необходимо е да се удвоят усилията за поддържане на двустранния договор между Русия и САЩ за намаляване на стратегическите оръжия, чийто срок от 10 години ще изтече на 5 февруари 2021 г.", каза заместник-министърът.


Според политика, "по един или друг начин е необходимо да накараме администрацията на САЩ да формулира по-ясна и по-точна позиция по тези проблеми".


Освен това, Рябков подчерта, че въпросът за удължаването на Договора за намаляване на стратегическите оръжия (START III или New START) трябва да бъде разгледан през тази година, преди началото на предизборните кампании в САЩ. "Следващата година в САЩ ще бъде годината на изборната борба. Според традицията, когато избирателната надпревара е в ход в тази държава, сегашната администрация не се опитва да взема решения, свързани с националната сигурност в дългосрочен план", подчерта той.


На 2 февруари, САЩ преустановиха задълженията си по Договора за ракетите със среден и малък обхват. Това става в рамките на процес за изтегляне от споразумението, който ще приключи след 6 месеца, „освен ако Русия не се върне да спазва неговите правила и не унищожи всички ракети, ракетите-носители и свързаното с тях оборудване, които го нарушават", се казва в изявлението, което президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува на 1 февруари.


От своя страна руският президент Владимир Путин обяви в събота, че в отговор на оттеглянето на САЩ. от договора, Москва също прекратява задълженията си по споразумението. "Ще продължим по следния начин: нашият отговор ще бъде еквивалентен, американските партньори обявиха, че ще прекратят участието си в договора и ние ще го прекратим", каза руският лидер.

Станете почитател на Класа