Британските медии с нова истерия: „Русия планира да нападне Швеция“

"Първите от десетилетия шведски новобранци започват да тренират, за да осуетят руската инвазия." С такива заглавия наскоро се появиха статии в британските медии The Telegraph и The Daily Mail.

 

The Telegraph базира своето предупреждение за "руско нашествие" върху показанията на полковник Бо Стеннабб, който твърди, че "Русия е готова да прибегне до военни средства, за да изпълни политическите си цели, не само в Крим".

 

В статия – отговор на тази безумна измислица, ирландският журналист Брайън Макдоналд казва "Едва ли това е вероятна концепция, дори в Европа, където много страни като Франция - в Либия, Кот д'Ивоар, Чад, Централноафриканската република, както и Обединеното кралство – в Ирак, Сирия, Сиера Леоне, Косово, и т.н., не се срамуват особено да подкрепят думите с огнева мощ".

 

Нито Стеннабб, нито The Telegraph обясняват причините, поради които руското правителство би искало да нападне Швеция, страна, с която дори няма общи граници, която се намира от другата страна на Балтийско море пред малкия руски регион Калининград. "Накратко, Швеция има малко полезни ресурси за Москва, а IKEA вече има много магазини в Русия," обяснява Макдоналд.


Статията в "Дейли мейл" е практически същата като в "Телеграф", въпреки че авторите й стигат по-далеч, като заявяват, че "Русия е предприела нахлувания в европейското въздушно пространство". Според тази медия, "миналата седмица заснехме как руски изтребител Су-27 избута американски F-15 от пътя му, докато патрулира по Балтийско море". Той добавя, че в друг инцидент в понеделник "Пентагонът заяви, че руски изтребител е направил опасен подход към един от изтребителите ни в Черно море".

 

"Така че тук имаме два американски самолета, опериращи в Европа и този британски вестник обвинява Русия в стартирането на нападения в европейското въздушно пространство. Това означава, че Дейли мейл не знае, че Русия е в Европа, а Съединените щати - не, или мисли че читателите му са съвсем глупави ", обобщава Макдоналд.


Според журналиста "истерията на британските медии" отговаря на причини от вътрешната политика на страната: "В тези времена на строги икономии, разходите за британските въоръжени сили са ограничени и създаването на надежден враг е начин да се оправи въпроса. Освен това има една малка, но впечатляваща група вътре и извън Швеция, която се надява да притегли тази традиционно неутрална страна към НАТО."

Станете почитател на Класа