Мексико и Уругвай предлагат четириетапен план за решаване на политическата криза във Венецуела

Правителствата на Мексико и Уругвай предложиха Механизма от Монтевидео, предложение в четири етапа, което позволява да се насърчат "необходимите условия за намиране на цялостно и трайно решение на политическата криза, през която преминава Венецуела", след самопровъзгласяването Хуан Гуайдо като "временен президент" и последващото му признаване от САЩ и няколко страни в Латинска Америка и Европа.

 

Инициативата, която дава предимство на диалога от гледна точка на "зачитане на международното право и правата на човека", беше обявена в съвместно изявление на Мексико и Уругвай, след среща в сряда между Марсело Ебрард, ръководител на Министерството на външните работи на Мексико (SRE); президента на Уругвай, Табаре Васкес; и министър Родолфо Нин Новоа.

 

В документа се споменават четири фази:
Незабавен диалог
Преговори.
Ангажименти.
Изпълнение.


В комюнике предлагащите заявиха, че в случай, че "страните решат да комуникират", на диалога ще бъдат поканени Ребека Гринспан, бивш вицепрезидент на Коста Рика и настоящ ибероамерикански генерален секретар; както и бившите външни министри на Уругвай и Мексико, съответно Енрике Иглесиас и Бернардо Сепулведа; както и Дейвид Симонс, бивш председател на Върховния съд на Барбадос.


"Това са личности с признат международен опит и морални качества, които да съпътстват този механизъм", се казва в изявлението..


След предложението, президентът Николас Мадуро обяви в сряда "абсолютната подкрепа" на неговото правителство за четирите етапа на механизма от Монтевидео.


Президентът заяви, че неговото правителство е "готово и подготвено да участва в процес на диалог за търсене на мир и разбирателство".


Въпреки че предложенията за преговори са поставени на масата, посланието от Вашингтон е: отхвърляне на всяка мярка за сближаване между конфликтните фактори. Преди пет дни вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс каза, че "не е време за диалог във Венецуела, а е време за действие".

Станете почитател на Класа