Посланик в САЩ защитава испанската демокрация от "омразата и лъжите на каталонските сепаратисти"

Посланикът на Испания в САЩ Сантяго Кабанас е написал статия за американската медия Хил, в която защитава, че "Испания е демокрация, прогресивна страна, отворена към света, която зачита правата на човека, в противоречие на каталонските сепаратисти, които активно разпространяват омраза и лъжи сред американската публика".

 

Кабанас е написал този текст в отговор на статия, написана от Андрю Дейвис, бивш ръководител на каталонската делегация в САЩ, в същата медия преди няколко седмици. Според Кабанас, "Дейвис опита, без успех, да използва парите на испанските данъкоплатци, за да убеди американската общественост, че Каталония е потиснат регион в сърцето на Европа."


Посланикът твърди, че „Каталония се радва на най-високо ниво на самоуправление в икономиката, полицията, трудовата заетост и образованието и това е възможно благодарение на общата рамка на испанската конституция от 1978 г., която й дава голяма политическа сила". Освен това той потвърждава качеството на испанската демокрация по отношение на последния индекс на демокрацията, публикуван от The Economist, в който Испания е сред първите 20 страни.


Кабанас смята, че статията на Дейвис е изпълнена с "лъжи, полуистини и изкривени факти, които са част от кампания, стремяща се да дискредитира демократичния характер на Испания". Като пример той привежда случая с политиците, хвърлени в затвора за незаконния референдум от 1 октомври 2017 г., които, според него, "са там, не заради мнението им, което не е причина за лишаване от свобода в Испания, а защото са нарушили закона, опитвайки се да организират незаконен референдум, пренебрегвайки испанските и каталонските закони и съдебните заповеди".

 

Той също заяви, че испанското правителство няма да се намесва в съдебния процес, защото "е решено да посрещне предизвикателствата с оптимизъм, диалог и уважение към плурализма и върховенството на закона."

 

Статията беше споделена в Twitter от испанския министър на външните работи Жозеп Борел, който я придружи със следния коментар: "Испания е пълна демокрация, която зачита правата на човека, Каталуния никога не е имала толкова автономия, колкото сега".

Станете почитател на Класа