НАСА се готви да отклони заплашителен астероид

НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) обединиха усилията си за провеждане на тест за пренасочване на двойния астероид (DART). Това ще бъде считано за тест на планетарната отбранителна система, обявен за декември 2020 г., се казва в официалния сайт на ЕКА.

 

Това е уникален проект, който за първи път ще използва техниката на кинетичното въздействие, за да се опита да промени пътя на хипотетично опасния астероид. Основната цел на теста е т.нар. Астероид Дидимос, разположен на около 11 милиона километра от Земята и по-специално неговата малка (в пространствено отношение) луна, Didymoon, с диаметър около 150 метра, сравнима с Великата пирамида в Гиза, Египет.

 

В рамките на мисията учените планират да изпратят космическа сонда в космоса, която да се сблъска с астероида и да промени курса му. Отклонението на небесното тяло, причинено от въздействието на спътника, ще бъде измерено и анализирано, за да се прецени дали този метод има някакъв потенциал в случай на възникване на реална заплаха. Що се отнася до Didymoon, тя е избрана като обект на доказателство именно защото е много малка и не представлява голяма заплаха.

 

"Ще разберем по-добре дали тази техника може да се използва и за по-големи астероиди, което ще ни даде увереност, че можем да защитим нашата планета, ако е необходимо", казва Майкъл Купърс, един от учените на ESA, участващи в проекта.

Станете почитател на Класа