Oumuamua ли е първият междузвезден астероид - извънземна сонда?

Учени от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън в Масачузетс (САЩ) твърдят, че са се сблъскали с неочаквано увеличение на скоростта и промяна на траекторията на първия междузвезден астероид Oumuamua, ("първи пратеник" на хавайски), открит през октомври 2017 г. по време на преминаването му през слънчевата система. Те вярват, че може да става дума "за светлинна сонда от изкуствен произход", както е посочено в статията им.

 

"Ако се вземе предвид изкуствен произход, една от възможностите е, че Oumuamua е светлинна сонда, плаваща в междузвездното пространство като отломка от напреднало технологично оборудване", се казва в проучването, което не изключва и възможността това да е "напълно функционираща сонда изпратено умишлено на Земята от чужда цивилизация".


В същия дух, физичката Ави Льоб Льоб твърди, че Oumuamua може да е на разузнавателна мисия да изследва нашата слънчева система, по същия начин, както хората са създали Breakthrough Starshot, проекта за флота н микро космически кораби за пътуване до звездната система Alpha Centauri, най-близката до Слънцето,.

 

Американски учени отхвърлиха възможността обектът да е е комета в процес на изпускане на газ, тъй като трасето му е в плоскост, което би могло да се дължи на неговия хипотетичен разумен дизайн. Те също така заключават, че предполагаемата извънземна сонда може да пътува през вселената без никаква помощ, освен задвижване от звездната светлина.

 

Според NASA C / 2017 U1 има продълговат аспект, като огромна пура с дължина около 400 метра и е тъмночервен. Неговата форма би могла да предостави нови улики за това как са създадени други звездни системи.

 

Що се отнася до неговия произход, предварителните прогнози сочат, че се движи с около 64 хиляди километра в час от посока, в която е съзвездието Лира, така че ще отнеме няколко години, за да премине на Слънчевата система преди да я напусне и никога да не се върне.

Станете почитател на Класа