Промяна на световния ред: Китай заплашва САЩ със санкции

Подобно на забраната, прилагана от САЩ за преговари с Иран между 2010 и 2015 г. когато е трябвало да се избира между Техеран или търговията с Вашингтон, сега Китай обмисля същия вид действия.

По този начин ще започне нова ера, в която Китай и други страни, включително Русия, ще поставят САЩ и техните съюзници в отбранителна позиция и необходимост от защита на техните фирми, публикува Reuters.

Пекин, който исторически отхвърли едностранните санкции и призна за легитимни само тези, наложени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, може сега да обърне тази позиция. Там се анализира възможността да се принудят компаниите да избирате между продажбите на оръжие на Тайван или достъп до китайските пазари - икономика почти 20 пъти по-голяма.

Промяната е, че правителството разбира своя икономически растеж и финансово влияние, които му предоставят по-силна позиция, особено защото фирмите-лидери на САЩ в няколко области реализират най-малко 10 на сто от операциите си в Китай.

Следователно, заключава порталът, Вашингтон трябва да започне планиране на отбранителни стратегии за подкрепа на своите фирми, което ще бележи бъдещето на външната политика.
Политическата ситуация в света претърпява драстични промени, до голяма степен насърчавани от все по-тясното сътрудничество между Русия, Иран и Китай. Подходът на тези страни може да означава началото на новия световен ред, в контекста на евентуалната криза на Запада.

Станете почитател на Класа