Човешкият мозък е в състояние да съхрани цялото съдържание на Интернет


  • Учените са открили, че човешкият мозък има капацитет да съхранява спомени и мисли, десет пъти по-голям от очакваното, публикува списание eLife. Това е и отговор на един стар въпрос за начина, по който мозъкът е толкова ефективен по отношение на енергията.

    Според изследователите, средно, един синапс може да побере около 4,7 бита информация. Това означава, че мозъкът има капацитет от един петабайт, или 1,000,000,000,000,000 байта, което е достатъчно, за да се съхранява цялото текущо съдържание на Интернет.

    Както учените обясняват, нашите спомени и мисли са резултат от модели на електрическа и химическа активност в мозъка. Ключова част от дейността, е когато клоните на невроните, като електрически кабел, си взаимодействат в някои пресичания, известни като синапси. Сигналите пътуват през синапса като химикали, наречени "невротрансмитери", за да разкажат на приемащия неврон дали да предава електрически сигнал към други неврони.

    По време на серия от експерименти в мозъка на мишките, с използване на съвременна микроскопия и изчислителна алгоритми, след като реконструирали свързването, формите, обемите и площта на мозъчната тъкан на нано молекулярно ниво, екипът от учени е забелязал нещо необичайно: синапсите са били почти идентични, с разлики до 8%.

    Тъй като капацитетът на паметта на невроните зависи от размера на синапса, тази разлика от 8% е ключова за измерване на количеството информация, което може потенциално да се съхранява в синаптичните връзки.

    Що се отнася до изненадващата ефективността на мозъка, учените открили, че органът на буден възрастен човек консумира само 20 вата енергия, колкото много слаба крушка. Това откритие, може да помогне на инженерите да изградят невероятно мощни компютри, консумиращи съвсем малко енергия.

Станете почитател на Класа